AlternativdoktornALTERNATIVDOKTORN

informerar om näringens betydelse för hälsan

Huden vårt största organ

Huden – ett utsatt organ

Huden har en mängd viktiga funktioner. Den ska se till att utbytet mellan värme, luft och vätska fungerar. Varje dag förnyar sig huden och skapar en balans mellan fuktighetsgrad och elasticitet. Det är en förutsättning för att den ska fungera som det skydd vi behöver. Många faktorer kan göra att huden påverkas negativt. Väder, vind och vatten, tvål och diskmedel är några. Det naturliga fettlagret i huden skadas eller tunnas ut och huden blir uttorkad och eksembenägen. Många med torr hud smörjer in sig med krämer, som kan ge en tillfällig förbättring men i värsta fall bara lägger sig på ytan och gör det svårare för huden att andas. Detta kan i långa loppet göra torrheten ännu värre. Kortisonkrämer används också flitigt, men kan på sikt tunna ut huden.

Naturlig hjälp vid torr hud och PMS

Många kvinnor lider av obalans i kroppen. PMS och klimakteriebesvär har som bekant många tråkiga biverkningar. Det är allt från hudproblem, mensvärk och kramper till svettningar, vätskeansamlingar, minskad sexlust och stela leder. Tyvärr lider många i onödan – för det finns hjälp!

GLA ger bättre hudkvalitet

I England är GLA godkänt som läkemedel för behandling vid olika typer av hudbesvär. GLA står för gammalinolensyra och är en fleromättad livsnödvändig fettsyra. GLA är ett celluppbyggande ämne, som omvandlas till prostaglandiner (hormonliknande ämnen).

Brist på prostaglandiner kan göra att huden blir torr, rynkig samt åldras snabbare

Brist på prostaglandiner kan göra att huden förlorar sin smidighet, blir torr och rynkig och tål solljuset sämre – med andra ord åldras snabbare. Prostaglandinerna har en lindrande inverkan vid hudeksem, akne, psoriasis och vissa allergier. GLA finns naturligt i modersmjölken samt i några få växters frön. Växten jättenattljus används för framställning av kosttillskott. Innehållet av GLA i jättenattljus är 8 – 10 procent. Den bästa källan till gammalinolensyra är växten gurkört [Borago officinalis]. Den innehåller hela 25 procent GLA, vilket är högsta kända innehåll. Den bästa kvaliteten på GLA kommer från ekologisk kallpressad gurkört.

Tillskott av GLA gör att:

• Huden får rätt fuktighet, bevarar sin elasticitet
  och blir mjuk och smidig.
• Huden blir slätare och åldras långsammare.
• Hudens skyddsbarriär mot skadlig ultraviolett
  strålning inte bryts ner.
• Småsår i huden har lättare att läka.

GLA skapas i kroppen av linolsyra, men då krävs enzymet Delta 6 Desaturas D6D. Enzymet är mycket känsligt och hämmas av flera faktorer som t ex stress och näringsbrist. Vid direkt intag av GLA-tillskott behövs inte denna enzymproduktion och kroppen kan ta upp ämnet direkt.

GLA bra vid hormonell obalans

GLA kan hjälpa vid hormonella rubbningar. Vetenskapliga undersökningar har visat ett samband mellan PMS och låga halter av GLA i blodet. Vid t ex mastalgi (bröstsmärta) är det ofta fråga om obalans i fettsyresammansättningen. Kroppen reagerar med överkänslighet för gulkroppshormon därför att så kallat prolaktin från hypofysen bildas i högre halter än normalt. Genom dagligt GLA-tillskott kan man ofta få hjälp med både PMS, oregelbunden menstruation och klimakteriebesvär.

Hjälp vid pigmentfläckar och torr hud

Något som alltfler blivit medvetna om är att tillskott av fettsyror kan hjälpa till att stärka huden och göra den mer motståndskraftig. Forskning visar att brist på fettsyror, vilket är mycket vanligt, kan ge upphov till olika hudbesvär, som atopiskt eksem, psoriasis och pigmentförändringar. Redan under 1920-talet visste man att vissa fettsyror är av stor betydelse för hur huden mår men när kortisonpreparaten kom under 50-talet föll denna kunskap delvis i glömska. Tillskott av fettsyror har, till skillnad från tillskott av kortison, inga biverkningar.

Jamsrot med diosgenin har visat sig lindra PMS och klimakteriebesvär

Också jamsrot kan hjälpa vid hormonell obalans då jamsrot [Dioscorea villosa] har visat sig lindra PMS- och klimakteriebesvär. Jamsrot har en långvarig och väldokumenterad historia som medicinalväxt bland Sydamerikas indianer.

Under 1940-talet fångade växten också veteskapsmännens intresse. Växtens rötter och knölar visade sig innehålla ett intressant ämne som benämns diosgenin. Diosgenin innehåller förstadier till det som forskarna kallar ”moderhormonet” DHEA. Att begreppet ”moderhormon” används, beror på att DHEA kan omvandlas till ett flertal hormoner som östrogen, testosteron, progesteron och kortisol. Professor Russel Marker beskriver i en publicerad artikel hur man från diosgenin kan framställa progesteron (gulkroppshormon) och östrogen. Jamsroten stödjer leverns funktioner, som är ett viktigt organ för att balansera hormonerna. Jamsrot är en av de växter man känner till, som naturligt innehåller högst koncentrat av fytonäring – en substans som behövs för att fytoöstrogener ska kunna verka optimalt.

Jamsroten kan hjälpa vid:

• Hudproblem. Jamsroten används för att förbättra   elasticiteten i huden.
• Hormonella besvär. Jamsroten används i Nord och   Centralamerika vid smärtsam menstruation och
  PMS. Man har sett minskade övergångsbesvär hos   både kvinnor och män. Det är inte ovanligt att   även män får symptom som värmeattacker,   depression och minskad sexlust.
• Anti-inflammatoriska besvär. Jamsroten har
  anti-inflammatoriska egenskaper och kan användas   vid smärta och stelhet för att lindra besvär som   artritoch reumatism.
• Muskelkramper och smärta. Jamsroten innehåller   höga halter av växtsteroider och har använts som   artritsmärtlindrare i hundratals år.

Hormonsvängningar påverkar huden

Man räknar med att cirka 80 procent av alla kvinnor i fertil ålder lider av PMS och att ca 70 procent av alla kvinnor får någon form av klimakteriebesvär. PMS står för ”premenstruell spänning” och är en kombination av olika symptom som många kvinnor drabbas av omkring en vecka före mensen. Symptomen är som värst precis innan mensen börjar och försvinner när den har kommit igång. De påverkar både kroppen och hjärnan och intensiteten varierar mycket från person till person.

De vanligaste symptomen är:

• Hår och hudförändringar
• Kramper (mensvärk)
• Ömma, spända bröst
• Huvudvärk
• Ryggsmärtor
• Uppsvälldhet, framför allt magen
• Humörsvängningar
• Nedstämdhet

I klimakteriet producerar kvinnan mindre hormoner

Med klimakteriet menas den övergångsperiod på cirka 10 år då kvinnans äggstockar producerar allt mindre progesteron och östrogen.

Vårt nya sätt att leva påverkar hälsan

Vårt förändrade sätt att leva med ökad stress, föroreningar och snabbmat kan leda till brister, som i sin tur kan skapa obalans i kroppen och ge besvär både på insidan och utsidan. Dessa brister kan åtgärdas på naturlig väg. Tillskott av gurkört [Borago officinalis] och jamsrot [Dioscorea villosa] bidrar till att kroppen får bättre balans.

Mycket tyder på att Gurkörten och Jamsroten innehåller ämnen som kan hjälpa vid:
• Slapp, torr och rynkig hy
• Svettningar och värmevallningar
• Emotionell obalans och humörsvängningar
• Hjärtklappning
• Värk i ryggen
• Stela leder
• Svårigheter att somna
• Nedstämdhet och depression

Varför fortsätta att lida när naturlig hjälp finns att få?